Mniszek pospolity
Mniszek pospolity (także mniszek lekarski),
Taraxacum officinale coll.

Składniki

  • pół kilograma kwiatów mniszka pospolitego
  • ok. 850 gramów cukru
  • woda

Syrop z mniszka – przygotowanie:

DZIEŃ I

  • zebrać kwiaty mniszka pospolitego (najlepiej do południa w suchy dzień)
  • rozłożyć je na płaskiej powierzchni np. stole (odczekać około pół godziny,
    dzięki czemu różne owady znajdujące się w środku zaczną wychodzić na zewnątrz)
Kwiaty mniszka pospolitego
  • zebrać delikatnie wszystkie kwiaty, tak by owady pozostały na stole
  • włożyć wszystkie kwiaty do garnka (można wcześniej dodatkowo przepłukać w wodzie)
  • zalać kwiaty wodą (tak by je przykryła)
  • gotować 15 minut (od momentu wrzenia)
Wywar z kwiatów mniszka pospolitego
  • odstawić i trzymać pod przykryciem jeden dzień

DZIEŃ II

  • dobrze przecedzić przygotowany wcześniej wywar do garnka
Odcedzanie wywaru z kwiatów mniszka pospolitego
 
  • zagotować wywar
  • dodać cukier i gotować na mniejszym ogniu około 90 minut (do uzyskania gęstszej konsystencji) lub 120 minut (do uzyskania konsystencji przypominającej miód), mieszając od czasu do czasu, tak by syrop nie przywarł do garnka
  • tak przygotowany syrop rozlać do wcześniej wyparzonych słoiczków lub butelek, mocno zakręcić ( dobrze owinąć wszystko kocem lub grubym ręcznikiem na kilka godzin, tzw. sucha pasteryzacja)
Syrop z mniszka
Syrop z mniszka

(LInk do artykułu o rodzajach pasteryzacji znajdziesz tutaj: )

Informacje dodatkowe, syrop z mniszka

  • możesz przygotować dowolną ilość kwiatów mniszka pospolitego i adekwatnie do tej ilości odmierzyć cukier, w niektórych przepisach na 0,5 kilograma kwiatów dodaje się 1 kg cukru, ja dałam 850 gramów i uzyskana konsystencja syropu była dla mnie zadowalająca
  • z podanych przeze mnie proporcji uzyskałam 6 słoiczków syropu, każdy słoik po 250 mln
  • zrobiłam także syrop z mniszka pospolitego z dodatkiem miodu (miód naturalny bez dodatku cukru), eksperymentalnie na 0,5 kilograma kwiatów dodałam 0,5 kilograma miodu, wyszła nieco rzadsza konsystencja, ale syrop bardzo dobry w smaku
  • przy zbieraniu kwiatów bądź pewien, że zbierasz kwiaty mniszka pospolitego, a nie mlecza (te dwie rośliny mogą wydawać się podobne, jednak różnią się między sobą)

Zastosowanie syropu z mniszka

Syrop z mniszka pospolitego dodaję do herbaty lub wody. Piję dla smaku lub w trakcie przeziębienia. Jedną z wielu jego właściwości jest bycie naturalnym środkiem oczyszczającym. Pomaga eliminować toksyny z wątroby i nerek. Wpływa również na regulację pracy jelit, ma właściwości moczopędne.

Więcej informacji na temat mniszka pospolitego znajdziesz np. tutaj:

http://lukaszluczaj.pl/?s=mniszek+

https://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Taraxacum_officinale.htm