Być może chleb, stale gości na Twoim stole. Używasz go do przygotowania kanapek lub jako dodatek do zup czy innych potraw. Zapewne masz swój ulubiony rodzaj i smak. Możliwe, że przykładasz wagę do tego, jaki rodzaj mąki użyty był do jego wypieku oraz czy powstał np. dzięki dodaniu drożdży instant czy na naturalnym zakwasie. Jeśli myślisz o wypiekaniu własnego chleba, albo już go wypiekasz i poszukujesz inspiracji, by doskonalić swoje umiejętności w tym zakresie, to zachęcam do przeczytania tego postu.

Lauren Chattman to autorka książki Domowy wypiek chleba (tytuł oryginału to: Bread Making. Crafting the Perfect Loaf from Crust to Crumb), której pierwsze polskie wydanie miało miejsce w 2013 roku.

W swojej książce autorka nie tylko przekazuje czytelnikowi rozbudowane informacje związane z wypiekiem pieczywa, ale również dzieli się swoimi spostrzeżeniami i własnym wieloletnim doświadczeniem.

Już na samym wstępie zachęca do podjęcia wyzwania, szczególnie tych, którzy do tej pory mieli obawy przed pieczeniem chleba w warunkach domowych lub brakowało im wiedzy czy umiejętności. Jak sama wskazuje, każdy może się tego nauczyć, a testowanie różnych przepisów i wprowadzanie swoich własnych rozwiązań oraz włożony wysiłek przyniesie z czasem satysfakcjonujące rezultaty.

Co znajdziemy w książce?

Początkowe rozdziały szczegółowo opisują składniki, które są wykorzystywane przy wypieku chleba, począwszy od rodzajów i typów mąk, poprzez drożdże i sól, a skończywszy na dodatkowych składnikach takich jak np. mleko, jajka, bakalie czy oliwki. Dużo uwagi poświęcone zostało na opis i zastosowanie wyposażenia kuchennego, które może okazać się przydatne, a czasami niezbędne. Z treści można uzyskać również informacje o tym w jaki sposób wyrabiać i kształtować ciasto. Najistotniejszą częścią książki są zapewne zawarte tam techniki i przepisy wypieków, a wśród nich: chleby bazujące na prostym cieście, chleby na zaczynie drożdżowym, chleby na zakwasie z dzikich drożdży, płaskie pieczywo drożdżowe, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczenie z wykorzystaniem maszyny do chleba. Dodatkowo książka zawiera rozdziały poświęcone odpowiedziom na często pojawiające się pytania.

Niniejszym kończę ten krótki post, mając nadzieję, że zachęcę Cię do zapoznania się z tą książką.

Osobiście posiadam swój egzemplarz tej książki i przeczytanie jej pomogło mi usystematyzować chaotycznie zdobywaną do tej pory wiedzę.

I chociaż mam za sobą małą praktykę własnego domowego wypieku chleba i testowania prostych, niewymagających wielu składników przepisów, to jednak bardzo chętnie korzystam również z różnorodności przepisów zawartych w tej książce. Jeśli masz możliwość, to zachęcam Cię do lektury.

Wszystkie informacje zawarte w tym artykule pochodzą z książki:

Domowy wypiek chleba


Lauren Chattman
Domowy wypiek chleba
Wydawnictwo RM
Wydanie II, Warszawa 2016