Jest rośliną jednoroczną wywodzącą się z Ameryki Południowej, uprawiana jest zarówno w celu spożycia, np.
– jej mięsiste owoce i pąki kwiatowe można zakonserwować w słonej wodzie lub occie i zastosować jako przyprawę,
– kwiaty nasturcji mogą posłużyć do przyozdobienia m.in. sałatek i ciast, są bogate w witaminę C, beta-karoten i luteinę
lub w celach ozdobnych,
– jej odmiany karłowate świetnie nadają się na kwiatowe obwódki i rabaty, a te które mają nieco dłuższe pędy, stworzą roślinne przesłony i jednoroczne żywopłoty oraz ozdobią tarasy lub balkony.

Nasturcję można wykorzystać także do przygotowania wywarów, naparów, toników i nalewek.

Zachęcam do uprawy tej rośliny 🙂

Więcej o nasturcji dowiesz się tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nasturcja
https://atlas-roslin.pl/gatunki/nasturcja_wysoka_niska.htm

Polecam zapoznać się z książką:
Małgorzata Kalemba- Drożdż
Jadalne kwiaty
178 przepisów na dania z kwiatów
Wydawnictwo Pascal